Tips

8 tips om je voor te bereiden op reconstructieve borstchirurgie

#1 . Timing

Elke vorm van reconstructie heeft een herstelperiode. Bereid je hierop voor. Kies de datum die je het beste past, ook al ligt die nog veraf. Gun jezelf nadien wat extra tijd als je een fysiek zware job of kleine (klein)kinderen hebt.

#2 . Omring je

Voor en na de ingreep heb je nood aan iemand speciaal, waar je al je zorgen en ideeën aan kwijt kunt. Waar je tegen kunt klagen en die je met praktische zaken helpt. 1+1 is meer dan 2.

#3 . Papierwerk

Ook al helpen we je zo goed als we kunnen, sommige zaken moet je zelf doen: ben je verzekerd voor een éénpersoonskamer (als je dat wenst), is alles op het werk geregeld,... Zorg net voor de ingreep dat betalingen en administratie voor het huishouden netjes in orde zijn. Da's een zorg minder.

#4 . Thuis-zorg

Na de ingreep zal een thuisverpleegster langs moeten komen. Kan je die al eens bellen? Heb je wat reserve in huis? Een paar diepgevroren maaltijden? Een coldpack? Een paar goede boeken? Zo hoef je de eerste weken geen grote boodschappen te doen. Liggen alle noodzakelijke dingen binnen handbereik en op schouderhoogte? Je mag namelijk 4 weken niet reiken na de ingreep. 

#5 . Valies

Mee te nemen naar het ziekenhuis: toiletgerief, pyama's, een sportBH (met sluiting voor- of achteraan!!), boek/laptop/puzzels om te ontspannen, opnamepapieren en attesten voor de verzekering. Medicatie krijg je van ons. Een notitieboekje is handig om een vraag of idee op te schrijven. 

#6 . Knopen vooraan

Maak het jezelf gemakkelijk en voorzie pyama's met knopen/rits vooraan. We controleren de borst erg regelmatig. Het is daarvoor makkelijker een paar knopen te openen dan een kleedje op te trekken. Ook na de ingreep is een topje met knopen/rits vooraan aangeraden. Zelf een topje over het hoofd trekken is de eerste weken niet toegestaan. 

#7 . Wees fit

Een lichaam in goede conditie herstelt sneller. Zorg voor een goed vormpeil voor de opname. Vermijd oververmoeidheid, anders bekoop je dat gegarandeerd na de ingreep. Probeer vooraf je ideale gewicht te bereiken. Minder buik betekent niet noodzakelijk minder borst. 

#8 . Niet-roker

Roken is verboden van tenminste 6 weken voor tot 6 weken na elke ingreep. Roken vergroot de kans op complicaties. Geef jezelf alle kansen die je verdient.